Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri seară, la România TV, că Guvernul a amânat legea care urmă să protejeze consumatorul vulnerabil, pentru data de 1 ianuarie 2022, iar persoanele care se vor află în incapacitate de plata din această toamnă, potrivit datelor de le INS care arată că peste 30% dintre români trăiesc la limita sărăciei, vor fi primii debranșați de la curentul electric, în lipsa unei legi care să îi protejeze.
„În primul rând nu-i cred când vorbesc de consumatorul vulnerabil. Au avut sesiune extraordinară la Camera Deputaților, nu pentru consumatorul vulnerabil, ar fi trebuit legea să o avem în vigoare pe 1 septembrie, pentru că există o lege trimisă în parlament. Au făcut ca să îi prelungească mandatul doamnei de la TVR, cea cu vrăjitoarele de la Craiova, unde instanța a spus că a fost numită ilegal și au dat acum o ordonanță tot ilegală. Astea sunt prioritățile domnului Cîțu și domnului Orban. Normal ar fi fost să solicite o sesiune extraordinară a parlamentului pentru consumatorul vulnerabil, am și solicitat noi PSD-ul acest lucru.”, a declarat Marcel Ciolacu.
Liderul PSD solicită Executivului implementarea de urgență a legii consumatorului vulnerabil de la 1 septembrie și a anunțat că social-democrații au pregătit mai multe amendamente și o lege nouă care ar urmă să îi protejeze pe consumatorii vulnerabili de o posibilă sistare a utilităților de baza.
„Avem și amendamente pregătite pentru lege, o să le prezint la sfârșitul săptămânii colegilor mei din grupurile parlamentare și avem și o altă lege. Dar a ieșit domnul Cîțu între timp și a spus că va discuta această problema la 1 ianuarie 2022 cu consumatorul vulnerabil . Îl anunț că INS-ul care e în subordinea domnului Cîțu, tocmai ne-a spus că o treime din români trăiesc la pragul sărăciei. Aceia fiind primii debranșați, neexistând o lege a consumatorului vulnerabil”, a afirmat șeful PSD.
Președintele social-democraților a explicat că facturile la energie electrică au fost majorate și cu 65,2% față de lunile trecute, precizând că cuantumul total al facturilor generat de scumpirile excesive și de inflație vor însuma valoarea unui salariu minim pe economie într-un an.
„Luna trecută a fost 0,348 lei Kw/h, am primit facturile de curent electric ale oamenilor și avem 0,575 lei Kw/h. Deci de la o factură de 267 de lei cu tva se va plăti o factură de 441 de lei cu tva, luna viitoare la energie electrică. O scumpire de 65,2% și este prima scumpire, dacă adunăm, este o scumpire la o familie de 2100 de lei pe an. Mai avem și din inflație o scumpire de 285 de lei pe luna. Vom pierde numai din scumpirea energiei electrice un salariu minim pe economie.
Din mult hulitul PSD care va dădea al 13-lea salariu, va anunț că actualul Guvern o să va dea 11 salarii doar din scumpiri și din inflație”, a precizat Ciolacu.